9 Ağustos 2010 Pazartesi

NEDEN HİÇ ZARIMDAN ŞİKAYET ETMEM…

NEDEN HİÇ ZARIMDAN ŞİKAYET ETMEM
Phil Simborg (çeviri: Sabri Büyüksoy)

(Bu makaleyi yazalı 15 yıldan fazla oldu, ve gururluyum ki birçok canlı turnuvada poster olarak kullanıldı ve birçok web sitesinde kopyası mevcut.)

İşte neden HİÇ attığım zarlardan ya da şansımdan şikayet etmediğim:

1)         Kaba ve ayıp bir şey. Rakibinizin sadece şansından ötürü kazandığını ve oyun becerisi olmadığını ima eder. Görgüsüzce ve aşağılayıcıdır.
2)         Kimse aldırmaz. Herkes böyle şeyler duymaktan bıkmıştır.  Herkes kendi kötü zarlarını görür ve iyi zarlarını unutur.
3)         Çoğunlukla şanssız olduğunuz DOĞRU DEĞİLDİR Herkes aynı şans ile zar atar. Eğer kendi payınıza düşenden daha fazla kötü zar attığınızı düşünüyorsanız, muhtemelen kötü oynuyor ve bunu fark etmiyorsunuzdur…çünkü ne kadar kötü oynarsanız, size gelebilecek zarların daha çoğu kötü olacak ve rakibinize de daha çok iyi zar gelebilecektir.  Bu açıklama aynı zamanda internet ‘deki tavla sunucularının zarından şikayete de uyar.  Hiç bir bilgisayar kimin zar attığına ve pozisyonun ne olduğuna aldırmaz.  Zar rastgeledir ve bütün sunucular üzerinde yapılan bütün çalışmalar bunu şimdiye kadar ispat etmiştir.  Zar her yerde saf ve akılsızdır…istatistiğin doğası gereği bazen birkaç çift üst üste gelebilir ya da 2 kapıya 5 gele atılabilir.
4)         Eğer kötü zarlarınıza konsantre olursanız DAHA KÖTÜ OYNARSINIZ. Şikayet zihin ve enerjinizi yanlış yerlere odaklar.  Ne kadar kötü zar attığınızı ya da rakiplerinizin ne kadar iyi zar attığını düşünürsünüz, halbuki gerçekten yoğunlaşmanız gereken şudur:  doğru hamle kararı hangisi?  Ve kötü şansınız hakkında düşünmeye başlarsanız kötü zar atacağınız ya da rakibinizin joker atacağı varsayımı ile hamlelerinizi değiştirmeye başlayabilirsiniz, halbuki düşünmeniz gereken şudur:  ihtimaller.  İhtimaller üzerine oynamayı bırakıp hangi zarların geleceğini “tahmin” etmeyi denemeye başlarsanız daha kötü oynarsınız.
5)         Sızlanmak oyunu daha az zevkli hale getirir.   Sizin için.   Ne kadar kötü şansınızdan dem vurursanız o kadar kötü şansı hatırlayacak ve oynarken daha az eğleneceksiniz.  Hatta kazansanız bile.

Özetle HİÇBİR ZAMAN attığım bir zardan veya kötü şansımdan şikayet etmem.  Asla.  Ve eminim ki rakiplerim bunu takdir ederler, eminim ki böylece daha iyi oynarım ve sonunda daha mutlu olurum.  Ve birisi bana ne kadar şanslı olduğumu söylerse onlara standart cevabımı veririm:  “Evet, bu turnuvada çok şanslı bir kura çektim.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

statistics